Hipid ja elu

Paar nädalat tagasi käisime veidi suurema seltskonnaga kämpamas. Kämpamine ise mingi eriti vinge sündmus ei olnud (välja arvatud jalutus ja rannaskäik pliksidega!), aga viimasel päeval kui Maiksuga kahekesi ümbrust ja lähedalasuvaid väikelinnu avastasime, oli küll üliüliarmas!

Brunswick Heads on nüüd kindlasti üks mu lemmik väikelinnadest maailmamunal. Brunswick Heads asub meist veidi lõunapool, aint nats üle osariigi piiri – New South Walesis. New South Walesi põhjaosa (ehk siis meist tund-kolm autosõitu) on üldiselt tuntud kui selline veits hipiland – mitte otseselt sellepärast et seal kõik hipid oleksid, aga üldiselt on seal selline keskkonnateadlikum, oma kogukonnast huvitatum, veidi alternatiivsem seltskond peamiselt. Hästi palju toimetatakse oma väikelinnade siseselt ja luuakse just oma kogukonnale paremat elu. Selliseid linnu on sealkandis mitmeid, mõned ongi sellised rahulikud väikelinnad (Brunswick), teised surfi-peolinnad (näiteks Byron), kolmandad täiesti kanepi legaliseerumise keskendunud 100% hipilinnad (Nimbin).

Minu jaoks õige tasakaal on Brunswick Headsi – seal on küll alternatiivse eluviisiga inimesi (mitte kõik), aga nad ei ole üleni hipid – ei  raiuta ainult teemadel et suurkorporatsioonid on pahad ja kanep tuleb legaliseeruda, vaid pigem ise luuakse väikseid, suurkorpidele vastanduvaid väikeettevõtteid ja toodetakse õiglaselt ja keskonnateadlikult nii toidu-kui tarbekaupu. Linn ise näeb väga tsill ja puhas välja, seal on eriti mõnus rand (kus on nii selline ohutum lasterand, kui surfirand kui isegi snorgeldamine!) ja ookeanit ja laineid mitte armastavatele inimestele selline mõnus madal lai jõekene, kus lapsed ja koerad (ja hobused!) lihtsalt päev läbi ringi jooksevad.

Brunswick Headsis tundub väga palju toidust olevat orgaaniline, kogukond ise võitles alles paar aastat tagasi selle eest, et nende jõed ja veekogud puhtana hoida (peamiselt riigi poolt rajatavate erinevate gaasi kaevandamise (tegelt selle kohta vist ei öelda kaevandamine) tehnoloogiate ja farmerite poolt kasutatave pestitsiidide vastu), toimub palju kogukonna üritusi (rannajooga, lasteüritused) ja näiteks koolil on oma puu-ja juurvilja aed. Mingil põhjusel on seal linnas ka väga palju koeri aga ma täpselt ei tea mis lugu nendega on. Need on kõik muidugi pererahvaga koerad, Austraalias hulkuvat koera kui sellist ikka naljalt ei näe.

Mulle meeldivad inimesed kes hoolivad oma kogukonnast ja mõtlevad enne kui tarbivad, loovad, alla kirjutavad, nõus on või toetavad. Mulle meeldivad väiksed linnad (mis on suurte linnade lähedal!), kus igalepool saab jala ja mulle nii väga meeldib kui palju vett on lähedal. Nii et Brunswick sobib mulle megahästi.

Üks äge asi mis näiteks Brunswickis laps-turistidele mõeldud on, on Haldja-rada. Inimesed on üle terve linna igalepoole üles seadnud väikseid haldjamajakesi ja kodukesi – enamus neist on tehtud paberist ja väikeste laste poolt ja üles seatud näiteks mõne puu otsa või poe vaateaknale ja selleks et selles “kunstiteoses” haldjamaja näha, peab ikka korralikult silmi kissitama ja oma kujutlusvõimel lennata laskma. Aga mis eriti lahe – lapsturistid saavad infopunktist võtta väikese infovoldiku ja kaardikese ja haldjaraja oma emme-issiga koos läbi käia ja ise oma haljapesa maha jätta või haldjatele kivikesi ja lilli kinkida või niisama puu all kivide ja muru ja puuokstega mängida. Ma tegelt tean et see kõlab nagu what on earth!!, aga tegelt see on üliarmas! Näiteks üks haldjakodu oli üles seatus raamatupidamisteenust pakkuva ettevõtte kontoris mingi suva tooli alla. A miks mitte eks? 

Igatahes, sinna linna ma lähen veel sada korda tagasi. Ja kui kunagi vanaks saan, siis kolin sinna elama. Kui ma just enne Burleigh Headsi ei koli. Sest seal oleks ka maruhea elada. Või Haapsalus.

Käisime ja külastasime veel erinevaid väikelinnu, ostsime koju palme ja käisime ka Nimbinis. NImbinist räägime mingi teinekord aga nendele kes sellest kohast kuulnud või seal käinud – mulle väga väga avaldab muljet selle linna ajalugu ja see millest see kõik algus sai, aga kindlasti mitte selle linna seisukord ja elustiil praegu. Alternatiivsetest ja funktsionaalsetest hipidest/kanepimeelsetest on minu arust asi kaugel – peamiselt on tegemist siiski pomsidega. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *